BRYLLUPSBILLEDER

Guide til bryllupsfotografering

Når man studerer diverse fora som fx det danske www.fotografiet.net eller det internationale www.thephotoforum.com, oplever jeg indlæg fra fotoentusiaster, som med en vis nervøsitet efterspørger gode råd til deres første bryllupsfotografering. Ting, som er mit fotoudstyr godt nok, hvad skal jeg tage for bryllupsfotograferingen, kan jeg klare arbejdet tilfredsstillende – der er mange ukendte og skræmmende faktorer, når man for første gang påtager sig det store ansvar at dokumentere en af de vigtigste dage i to menneskers liv.

Vi har skudt mange bryllupper og har derfor samlet en masse gode erfaringer med, hvad man som bryllupsfotograf skal huske, og hvad man skal forsøge at undgå. Der er naturligvis mange forskellige måder at gøre tingene på, og ingen kan lave en fotografering ens. Men vi har med denne guide forsøgt at samle en stak råd, som vi oplever, alle bryllupsfotografer kan bruge. Den større portion information kan måske virke lidt overvældende, men det er ikke meningen, det skal skræmme dig helt væk fra at prøvekræfter med bryllupsfotografi – der er kun én måde at få erfaring på, og det er ved at komme i gang.

bryllupsfotograf

Pas på du ikke er for billig

Der er masser af brudepar, som ikke har råd eller vil ofre penge på de mere erfarne bryllupsfotografer (desværre kan man sige, da der efter brylluppet kun er 2 fysiske minder tilbage : vielsesringene og bryllupsfotos).
En af de vigtigste indledende øvelser er at få snakket med kunden, så man kan få afstemt forventningerne. Sig det, som det er, at du er uerfaren, så ved de hvad de skal forvente, og kan kun blive overrasket positivt.

Sørg også for at få alle de nødvendige informationer – her tænker jeg ikke kun på tid og sted, men også på at finde ud af, hvilke nøglepersoner, der vil være til stede; søskende, forældre, børn, bedsteforældre, altså personer, som brudeparret uden tvivl gerne vil have nogle billeder af.

Husk desuden at få jeres aftaler på skrift. Man behøver ikke nødvendigvis en kontrakt, men et par linier med den konkrete aftale i en email er en god måde at udrydde eventuelle misforståelser på.

Tag den rigtige pris – hvad koster bryllupsfotografer?

Ja, det er jo lettere sagt end gjort, for hvad er egentlig den rigtige pris? Jeg vil som udgangspunkt mene, den rigtige pris er den, du vil arbejde for. Underbyd ikke markedet, for du får svært ved at tjene penge efterfølgende.

I et marked, der spænder over det ekstremt og alt for billige til det ekstremt dyre, er der desværre ikke rigtigt nogen regler for hvad prisen er– altså ud over den, jeg lige har skrevet. Der er stor forskel på, hvordan man skruer sin forretning sammen; nogle afleverer alle skud fra dagen uredigeret inkl. fejlskud, mens andre (som mig selv) udvælger de billeder, der skaber en samlet fortælling og bruger lang tid på at redigere. Din pris bør selvfølgelig afspejle den tid, du bruger – og husk nu at emails mellem dig og kunden, møder, telefonsamtaler, kørsel og tusind andre ting, som man som nystartet ikke nødvendigvis tænker over, er nogle store tidsrøvere.

Sidst men ikke mindst så husk på hvor meget udstyr du slæber med. Alt efter hvordan du foretrækker at arbejde, kommer du valsende med udstyr for et sted mellem 10.000 og 80.000 kr. Den slags skal vedligeholdes og repareres, der skal nye batterier til, og engang imellem skal der en nyere model til. Dertil lægges en computer og skærm til redigering, evt. forsikring af udstyret, udgifter til din hjemmeside osv. Det løber op.

bryllupsfoto

Du skal kende dit fotogrej GODT

Du står midt i bryllupsportrætterne, som du indtil nu har skudt i dagslys, og nu vil du gerne bruge din flash. Men af en eller anden grund bliver brudeparret ikke belyst. Hvorfor? Det kan der selvfølgelig være flere grunde til, men der er desværre ikke tid til hverken at google eller klikke rundt i diverse menuer for at finde ud af, at din lukkertid er for hurtig til, at din flash kan synkronisere.

Jeg mener ikke, man bør kunne blænderækken forfra og bagfra og kende den hyperfokale fokusafstand på alle sine objektiver for at være en god bryllupsfotograf – det tvivler jeg faktisk på, de fleste bryllupsfotografer overhovedet kan. Men ved et bryllup er der simpelthen ikke tid til at stå og være i tvivl om helt basale ting som forholdet mellem ISO, blænde og lukkertid og deres respektive indvirkning på henholdsvis dagslys og flashlys.

Ligeledes bør man selvfølgelig kende sit udstyr, så man ikke bruger for lang tid på at fumle rundt med det. Knapperne skal helst “sidde i fingrene”, og den rutine får man kun på én måde: øvelse!

Som bryllupsfotograf bruger jeg en 24-70mm i omtrent 80 procent af tiden. Den er utroligt alsidig, forholdsvis lysstærk og kan bruges i langt de fleste situationer. Hvis du kun har råd til ét objektiv, er 24-70′eren det rette valg. Derudover har jeg en 85mm, som jeg primært bruger til portrætter, samt en 70-200mm, som jeg tit bruger til at tage stemningsbilleder med, uden at blive lagt mærke til. Sidst men ikke mindst har jeg et par speedlights. Dertil kommer diverse filtre og gadgets samt lidt lys til portrætterne.

bryllupsfotograf

Backup-udstyr

Ta aldrig afsted uden godt backup udstyr, for uheldet er ude før eller siden.

Man kan have nok så meget styr på sit gear, men når teknikken en sjælden gang imellem fejler, hjælper rutinen ikke. Jeg mener derfor, man som minimum bør have et backup-kamera med. Hvorvidt man vil have backup af alt det andet gear må være op til ens egen risikovillighed.

bryllup-forberedelse-68

Kommer det hele an på udstyret?

Da jeg begyndte at fotografere, var jeg overbevist om, at godt og dyrt udstyr var nøglen til gode billeder. Jeg brugte en enorm mængde tid på at læse om forskelligt udstyr, og hvad det kunne, men på diverse fora var der altid en eller anden klovn, der skrev den samme, irriterende sætning: Det handler ikke om udstyret men om fotografen. Jeg syntes ikke, det kunne være helt rigtigt, for der var jo så meget fokus på udstyr rundt omkring på nettet, og hvorfor skulle professionelle fotografer købe det dyre udstyr, hvis ikke deres billeder blev bedre af det? Men som årene er gået har jeg måttet erkende det, som jeg dengang ikke kunne: Man kan ikke købe sig til gode billeder.

bryllup-dokumentar-115

Skyd altid i RAW

RAW giver dig muligheden for at hente hele to blænder eller mere, så du ikke skal bekymre dig for meget om de mørke kirker
Skyd i RAW, for pokker!
Hvis du er en af dem, som synes, at RAW virker lidt farligt og kompliceret, så er det på tide at udvide dine kompetencer. RAW er et uvurderligt værktøj, især for bryllupsfotografer, der skal tage stemningsbilleder af mange forskellige situationer og i al slags lys – eller mangel på samme. Kirker har det med at være utroligt mørke, og på trods af dyrt udstyr, ender man nemt med undereksponerede billeder. RAW giver dig muligheden for at hente hele to blænder eller mere, så du ikke skal bekymre dig for meget om de mørke kirker – i modsætning til JPEG, som bliver revet helt i stykker, hvis man forsøger at justere for meget i eksponeringen. JPEG-skud lider af udbrændte højlys og elendig kontrast.

bryllupsdetalje_x6

Udnyt alle foto muligheder

Når jeg er på fotoshoot, er der ikke noget, der hedder spildtid. Gåturen mellem forskellige locations er en glimrende mulighed til at få skudt nogle naturlige og ikke poserede fotos af et brudeparret. Det giver ofte nogle rigtigt fine billeder, som muligvis ikke er dem, der bliver brugt på takkekortet, men som til gengæld fanger noget af den hyggelige og romantiske stemning fra dagen.

Læs mere om de nye bryllupsfotografer

bryllupsbilleder18

Brug altid en assistent

Uanset om man er begynder eller en gammel rotte i faget, kan en assistent være en kanon hjælp under selve fotograferingen. Hver gang man selv skal rette lidt på lyset eller transportere udstyret, forsvinder der dyrebare sekunder fra shootet. Samtidig kan det nogle gange være godt med et par ekstra øjne og et ekstra hoved til at få idéer, men det kræver naturligvis en assistent, som ved en smule om fotografi. Assistentens fineste opgave er dog stadig, efter min mening, at hjælpe med det tunge gear.

Originally posted 2014-04-06 12:03:30.

Scroll Up